Arkivbild. Polisen på plats vid avspärrningarna i bostadsområdet där en man dog. Foto: Samuel Pettersson/TT

Huvudvittne i dödsskjutning begär skadestånd för tiden som misstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Den man som under en månad i vintras satt som huvudmisstänkt för dödsskjutningen på Ersboda ansöker nu om skadestånd. I en ansökan till Justitiekanslern (JK) yrkar mannen på 100 000 kronor i ett så kallat förhöjt skadestånd.

Mannen satt i en månad häktad som huvudmisstänkt för mord och tre fall av mordförsök. Han avskrevs senare som misstänkt och han är istället kallad, men har inte dykt upp, som vittne för åklagarsidan i den pågående rättegången där en 30-årig man är åtalad.

Enligt framställan till JK så yrkar mannen på ett förhöjt skadestånd på 100 000 kronor från staten för sitt lidande. Som anledning ges att fallet fått relativtit stort utrymme i media samt att en högerpopulistisk nättidning namnpublicerat mannen. Han har även hängts ut i sociala medier och på nätforum.

Mannen har enligt ansökan känt en stor maktlöshet och uppgivenhet mot bakgrund av att han varit misstänkt för gärningar där en livstidsdom inte varit utesluten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet