För första gången i modern tid går ett nattåg hela vägen från Malmö till Storuman. Inlandsbanans vd Peter Ekholm hoppas att det på sikt ska bli en bestående resa. Foto: Inlandsbanan/Torbjörn Thomsen Photography

I helgen kan sörlänningar ta nattåg till Lappland

Uppdaterad
Publicerad
Efter framgångar i Härjedalsfjällen kommer ett fjälltåg att gå i helgen – hela vägen från Malmö upp till Storuman, och tillbaka nästa helg.
– Jag har hört att det ska åka folk från Danmark ända upp hit, säger Emil Andersson, näringslivsutvecklare i Dorotea.

Han tycker att tåg är ett bra alternativ för att ta sig till länets fjällorter.

– Det är jätteviktigt för kommunen att man kan resa till fjällen på ett hållbart sätt, förklarar Emil Andersson, näringslivsutvecklare på Dorotea kommun.

Det är första gången i modern tid som ett nattåg går den här sträckan. Förutom slutstationen Storuman stannar tåget i Dorotea och Vilhelmina. Från respektive orter kan man åka buss till närmsta fjällort – Hemavan/Tärnaby, Borgafjäll och Kittelfjäll.

Tågresandet i inlandet ökar

Peter Ekholm, vd för inlandsbanan, säger att tågresandet har ökat – orsakerna tror han både är ökat miljötänk och att folk tycker det är smidigt.

– Man vill uppleva nya saker och besöka nya destinationer utan att lämna tydliga avtryck, säger han.

Brist på nattågsvagnar

Inlandsbanan har redan avgångar mot fjällnära orter i Härjedalen. Det har blivit en succé och nu hoppas Peter Ekholm att även den här turen ska kunna bli bestående.

– Just nu är problemet att det finns för få nattågsvagnar och att de är svåra att få tag på. Vi hittade en lucka nu mellan sport- och påsklovet, då det fanns lediga vagnar, förklarar han.

Framme i Storuman på söndagen

Tåget avgår från Malmö centrum 16:40 den 9 mars och anländer klockan 11:15 i Storuman den 10 mars.

Den 17 mars går tåget tillbaka från Storuman klockan 12:20 och anländer i Malmö klockan 07:30 den 18 mars.

Är det mycket snö i fjällen?

Den som åker till fjällen får knappast brist på snö. I helgen väntas flera decimeter snö i Västerbottensfjällen. Det är framförallt under fredagsdygnet som det ska snöa, men även under lördagen. På söndagen kan det bli riktigt kallt.

– Natten mot måndag kan det bli en bit under 20 minusgrader, säger SVT:S meteorolog Per Stenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer