Sex personer har delgivits misstanke för vad polisen bedömer som egenmäktigt förfarande. Foto: SDTjörn

Ida från Umeå fick installation nedriven av nazister

Uppdaterad
Publicerad

Ida Östensson från Umeå arbetar för praktiskt jämlikhetsarbete. I veckan har hon befunnit sig i Almedalen med stiftelsen Make Equal, men under fredagen lämnade hon och hennes kollegor Almedalen på grund av rädsla för sin säkerhet – efter att de fått deras installation förstöd av nazister.

Ida Östensson är grundare och ordförande på Make Equal. Med tillstånd från polis och region Gotland hade hon och hennes kollegor gjort en installation i form av en hög med skor som skulle symbolisera nazismens brott. Men installationen fick inte stå kvar särskilt länge.

Installation revs ned då NMR anlände

Under fredagen slog nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) upp sitt tält under Almedalsveckan i Visby, precis i närheten av sko-installationen. Enligt SVT Nyheter rev nazisterna installationen då de kom till platsen och lastade in en del av skorna i en bil innan de stoppades av polisen.

LÄS MER: Efter flera års kamp – nu kan lagen ändras

”Utan skydd vilar demokratin på lerfötter”

Sex personer har delgivits misstanke om brott i form av egenmäktigt förfarande, men NMR får fortsatt ha kvar sitt tält. Däremot har Ida Östensson och hennes kollegor lämnat platsen på grund av rädsla för sin egen säkerhet. Men deras installation har återigen byggts upp.

”Det handlar inte om en hög med skor. Det handlar om demokrati. Det handlar om okränkbart skydd för minoriteter och utsatta. Utan det vilar en demokrati på lerfötter. Fråga oss inte om skorna, fråga oss inte om huruvida vi är förvånade att våldsbejakande extremister jublande sparkade sönder vår manifestation. Låt oss prata om lagstiftning. Dagens lagstiftning räcker uppenbarligen inte – låt politiker och andra makthavare svara på vad de tänker göra för att den här situationen inte uppstår igen” skriver Ida Östensson på sin Facebooksida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.