Konstverket förstördes men ingen åtalas Foto: SD Tjörn

Nazister rev ner installation i Almedalen – misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

I dag slog nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) upp sitt tält under Almedalsveckan i Visby. I samband med det blev sex av dem delgivna brott.

– I nuläget är det sex personer som delgivits misstanke och vi bedömer just nu att det handlar om egenmäktigt förfarande, säger Carina Skagerlind, presstalesperson för polisen, till TT.

Intill den plats där NMR skulle bygga tältet fanns en installation bestående av en hög med skor, för att symbolisera nazismens brott. Enligt polisen har installationen tillstånd att finnas på platsen fram till lördagen, men när NMR-representanterna kom rev de installationen, lastade in en del av skorna i en bil men stoppades sedan av polisen.

Almedalen 2017

LÄS MER: Manifestation mot NMR i Almedalen

På fredagsförmiddagen låg därför högar med skor utspridda en bit från NMR:s tält, som alltså polisen hindrat representanterna att flytta på.

Platsen ”kärleksbombades”

Flera manifestationer har gjorts på grund av NMR:s närvaro i Almedalen. Platsen där NMR:s tält nu står ritades i går full med ”kärleksbudskap”.

– Vi målar helt enkelt kärleksbudskap där nazisterna ska stå. Vi har målat hjärtan och skrivit alla människor är lika mycket värda. Vi har försökt att bara ha budskap om kärlek och icke-våld, inget ”kampigt” utan målet är bara att visa att vi är här och står upp för de bra grejerna, säger Milva Jansson, en av dem som ritade på asfalten i går.

TV: Nazism i skolan och dödsstraff – detta vill NMR

Tält med runor

NMR får ha ett tält nära Almedalsparken, hålla debatter och seminarium där, samt hålla tal i en timme varje dag fredag–söndag. Kritikerna är många och de tycker bland annat att polisen kunde ha gett tillstånd för en annan tid och plats, samt att arrangören Region Gotland borde ha nekat rörelsen tillstånd.

LÄS MER: NMR:s närvaro väcker starka reaktioner – men få bojkottar

Polisen, i sin tur, har pekat på Sveriges grundlagsskyddade demonstrations- och yttrandefrihet, och den långtgående rätten att ordna allmänna sammankomster.

Det var några tiotal NMR-deltagare som dök upp i Visby på fredagen, och satte upp ett grönt tält med runskrift på sidorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet