– Vi ska försöka hjälpa de båda företagen så gott vi kan, säger Mathias Haglund (S) kommunalråd i Vindeln. Foto: SVT/TT Arkiv

Ikea säger upp avtal – snickeri tvingas lägga ner

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare åtta heltidsjobb försvinner från Vindelns kommun. Bröderna Larssons snickeri i byn Åmsele har varslat samtliga anställda efter att Ikea avslutat samarbetet med företaget.

Ikea var den enda kunden hos Bröderna Larssons. Efter beslutet från Ikea att säga upp sitt avtal kände sig ägarna till företaget tvingade att varsla sina åtta heltidsanställda idag. Ägaren Jan Stormare säger att det känns som ett dråpslag.

– Det är klart att det kom som en chock för både de anställda och oss ägare. Vi såg ingen annan utväg än det här. De anställda har tagit det med fattning måste jag ändå säga och det är verkligen en helt makalös arbetsgrupp vi haft här, säger Jan Stormare.

Ikea Industry varslar

Flyttas till Lycksele

Bröderna Larssons hade de senaste åren tillverkat trädetaljer till bokhyllan Ivar, men nu flyttas den verksamheten till Ikea Industry i Lycksele, enligt Jan Stormare. Det är oklart om det kommer att innebära att jobb kan räddas kvar vid fabriken i Lycksele, där mer än hälften av de anställda varslades tidigare i maj.

”Tufft just nu”

Snickeriet i Åmsele fortsätter tillverka delar åt Ikea i sex månader till, men sen är det slut på samarbetet.

– Industrin är ju hårt drabbad just nu. Den här Ikea-neddragningen kommer få följdverkningar för hela länet. Vi hoppas att våra anställda kommer klara det på ett eller annat sätt, men det är tufft just nu, säger Jan Stormare.

19 jobb berörs i kommunen

I och med att även Martinsons varslar på sågverket i Hällnäs riskerar totalt 19 jobb att försvinna från Vindelns kommun.

– Naturligtvis känns det här jättetråkigt. Det drabbar oss extra allvarligt eftersom de här företagen utgår från den norra delen av kommunen. Där är jobben färre och det kanske blir svårare att ställa om efter en sådan här sak, säger kommunalrådet Mathias Haglund (S).

”Ska försöka hjälpa”

Nu ska Vindelns kommun ta kontakt med andra kommuner drabbats av varsel för att försöka dra lärdom.

– Vi ska försöka hjälpa de båda företagen så gott vi kan, säger Mathias Haglund och fortsätter:

– Om det finns något sätt att lindra det här ska vi försöka hitta det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ikea Industry varslar

Mer i ämnet