En person avled vid en hälsocentral i Västerbotten av en blodinfektion som inte upptäcktes i tid. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Infektion upptäcktes för sent – ledde till dödlig blodförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

En person sökte vård på en hälsocentral i länet på grund av svåra axelsmärtor. Initialt missades att patienten drabbats av en infektion som ledde till en blodförgiftning som till slut ledde till att personen avled. Nu har händelsen anmälts enligt lex Maria.

Personen sökte vård i slutet av februari i år och hade tidigare haft besvär med axlarna och gjort tunga lyft när denne drabbades av smärtor i ena axeln. Denne var även nyligen opererad.

Smärtorna bedömdes bero på de tidigare besvären och enligt lex Maria-anmälan fanns det inget som tydde på en infektion och inga infektionsprover togs i samband med att personen lades in för smärtlindring.

När allmäntillståndet försämrades efter någon dag transporterades patienten till sjukhus där det konstaterades en mycket allvarlig infektion som ledde till blodförgiftning. Trots att akuta insatser sattes in mot blodförgiftningen gick inte personens liv att rädda.

Region Västerbotten har utrett händelsen och skriver i ett pressutskick att man tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Händelsen har även anmälts till Inspektionen för vård- och omsorg.

SVT har sökt chefläkaren för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.