Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Berglund (S), kommunalråd i Umeå, och Kristina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm. Foto: Anders Öhlund/SVT

Politiker i Västerbotten oroliga över skenande inflationen: ”Kommer bli jättedyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Den skenande inflationen i Sverige oroar politiker i kommuner och region i Västerbotten.

För Umeå kommun kommer en inflation på 8 procent att kosta upp emot 90 miljoner kronor – bara i år.

– Det kommer bli jättedyrt för alla, både kommuner och privatpersoner, säger Mikael Berglund (S), kommunalråd.

– Det viktigaste är att göra vad vi kan för bromsa inflationen. Vi ser redan att byggföretag flaggar för att man kan komma att ställa in byggprojekt. Ansökningar om bygglov har minskat med 30 procent i år då allt blir dyrare, säger Mikael Berglund (S) kommunalråd i Umeå.

Statsbidragen ligger på en bra bit över 2,5 miljarder kronor i Region Västerbotten. Med dagens inflation blir det i praktiken nästan 200 miljoner kronor mindre för regionen.

Om kommuner och regioner ska få någon typ av kompensation från staten återstår att se. Vissa partier kan tänka sig det, andra inte.

Tufft för Sveriges minsta kommun Bjurholm

Sannolikt kommer kommunerna och regionerna att få stå för en stor del av inflationskostnaderna själva, genom besparingar alternativt skattehöjningar.

Sveriges minsta kommun Bjurholm räknar med att inflationen kommer att kosta, men att man kommer klara det med dagens inflationssiffror.

– Vi lever med svängningarna varje år. Vi sparar idag och kommer att bli tvungna att spara. Skillnaden mellan en stor kommun som Umeå och Bjurholm är att inflationen slår ungefär lika, men vi har inte lika stora reserver att ta av, säger Kristina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.