Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Färre kommer på visning” – hör Peter Lindeberg mäklare i Umeå om hur bostadsmarknaden är just nu. Foto: SVT, PONTUS LUNDAHL / TT

Mäklare i Umeå vittnar om avmättad bostadsmarknad: ”Kommer färre folk på visningar”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsmarknaden i Umeå har svalnat rejält. Mäklare vittnar om att det tar längre tid att sälja och de galna budgivningarnas tid är över.

– När vi i våras sålde en villa på 2-3 veckor kan det nu ta 6-9 veckor eller mer, säger Peter Lindeberg mäklare i Umeå.

De senaste veckorna har mäklarna i Umeå märkt en nedgång på bostadsmarknaden.

– Det kommer färre folk på visningarna. Fortfarande går dock villor och radhus under fyra miljoner bra,  medan objekt över fem miljoner kronor och uppåt får vi visa flera gångar, säger Peter Lindeberg mäklare i Umeå.

När det gäller bostadsrätter är det fler till salu än tidigare.

– Det finns ett antal ute och lagret är större än tidigare, säger Peter Lindeberg.

Det är riksbankens höjning av räntan och inflationen som är förklaringen till inbromsningen. Fler räntehöjningar väntas i höst och många köpare är avvaktande.

För en villägare med tre miljoner kr i lån betyder en räntehöjning på 1,5 procent närmare 45 000 kronor mer om året i kostnad för boendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.