Genrebild. Många barn har haft feber och hosta i Umeå området sista tiden. Foto: TT Kallestad, Gorm

Influensan har kommit till Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten har man bekräftat totalt drygt tio fall av influensa – majoriteten av de smittade kommer från Umeås närområde.

– Nu händer det. Personer ur riskgrupperna bör om möjligt undvika kontakt med andra som har pågående influensasymtom, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens läns landsting.

Lanstinget för statistik över alla som ringer Vårdguiden 1177 och kan nu se att andelen som söker för att barnen har feber har ökat sista veckorna.

– Vi har en tröskel för när vi kan säga att influensa sprids, den har vi nu passerat med margnial. Det är är speciellt i Umeå som många barn har feber och tecken på influensa, säger Stephan Stenmark.

”Stanna hemma”

Det har även bekräftas över tio fall av influensa i Västerbotten och personer i riskgruppen uppmanas vara försiktiga.

– Om man misstänker att en person ur riskgrupperna har exponerats för influensa bör de kontakta vården för ställningstagande till antiviral behandling, säger Stephan Stenmark.

Landstinget vädjar också om att man ska hålla sig hemma från jobb, skola och förskola när man har tecken på influensa.

– Om man har snabbt stigande feber och ont i kroppen så ska man inte chansa och gå iväg till jobbet. Var hemma och ta hand om dig själv och se hur de utvecklar sig. Det är så onödigt att smitta sina kompisar och arbetskamrater, säger Stephan Stenmark.

Mer vaccin på väg

I slutet av november tog influensavaccinet slut på hälsocentraler i Västerbotten. Dock är 42 procent av befolkningen över 65 år som är vaccinerade – samma nivå som tidigare år.

– Vi har inte vaccinerat färre, men efterfrågan har glädjande nog varit större, säger Stephan Stenmark.

Nästa vecka kommer en ny leverans med en begränsad mängd influensavaccin. Detta kommer att prioriteras till gravida efter graviditetsvecka 16 och riskgrupper med kroniska sjukdomar, alltså inte till friska ålderspensionärer eller övriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.