Foto: TT

Inga vindkraftparker på Stöttingfjället

Uppdaterad
Publicerad

Först sade länsstyrelsen nej till en vindkraftpark på Stöttingfjället mitt i Västerbotten, i Lycksele, Storuman och Vilhelmina kommuner. Då valde markägare i området att överklaga beslutet. En överklagan som nu avslås av Mark-och miljödomstolen.

Turerna kring Hemberget Energi och Vattenfalls planerade vindkraftparker på Stöttingfjället har varit många. Vattenfall ville bygga 55 stycken och Hemberget Energi ville slå upp 120 stycken.

Men i december 2015 sade miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen nej till de båda med hänsyn till bland annat den biologiska mångfalden i området.

LÄS MER: Nej till vindkraftpark i Norrbäck

”Ett väldigt orimligt beslut”

Beslutet gjorde lokala markägare upprörda och de båda bolagen valde att överklaga sina domar till Mark-och miljödomstolen.

– Vi tycker att det är ett väldigt orimligt beslut. Vi ser stora möjligheter för bygden att det här kan bli väldigt bra, sade markägaren Harald Holmberg till SVT då.

Nu kommer domstolens beslut i frågan. Mark-och miljödomstolen väljer att avslå överklagan för båda vindkraftparkerna. Man konstaterar att trots att området har goda förutsättningar för vindresurser så är skyddsvärdet för natur, kultur och rennäring högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.