Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skyddsombudet Fatima Holmström om paniklösningarna efter personalbristen i Malå. Foto: Anders Öhlund/SVT

Tuffaste sommaren någonsin för vårdpersonal i Malå – skyddsombudet: ”Personalen är besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit tufft för hälsocentralerna i Västerbotten i sommar. Flera har dragit ned på verksamheten och även saknat läkare under vissa veckor. I Malå talas det om den tuffaste sommaren någonsin.

Fatima Holmström är skyddsombud för vårdförbundet i Malå. Hon är missnöjd med hur bristerna har hanterats.

– Vi fick ställa ambulansen under midsommarhelgen på grund av sjukdom. Trots att vi lyckades hitta personal fick vi inte hyra in någon. Det blev för dyrt var beskedet vi fick, säger Fatima Holmström.

Ambulans blev stående

Enligt verksamhetschef Dan Thorn var det aldrig en kostnadsfråga. Han menar att det inte fanns personal och att ambulansen blev stående två nätter under midsommarhelgen. 

– Vad gäller ambulansen så blev det personalbrist på grund av sjukdom. Vi kollade aldrig kostnader men vi kunde inte bemanna så den blev stående två nätter, säger Dan Thorn.

– Här har man också saknat läkare under två veckor. Läkarkontakterna skulle skötas via telefon. Det fick bli paniklösningar några dagar då läkaren inte hade förstått hur mycket samtal det skulle komma från oss, säger Fatima Holmström. 

Kan ge ringar på vattnet

Verksamhetschefen Dan Thorn delar bilden av att sommaren varit tuff hittills.  

– De första veckorna var tuffa utifrån situationen, men ändå bättre än vad vi fruktat innan sommaren. Nu har det lugnat ner sig och varit mer som en normal sommar, säger Dan Thorn. 

Skyddsombudet Fatima Holmström tror att den glesa bemanningen kommer att ge ringar på vattnet då hon menar att läget sliter hårt på personalen. 

– Det här har varit den tuffaste sommaren någonsin här i Malå. Personalen är trött, sliten och besviken. Jag befarar att många inte kommer att orka med när de kommer tillbaka efter semestern, säger Fatima Holmström.

Hör skyddsombudet vid vårdförbundet i Malå i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.