Högsta domstolen i Stockholm. Foto: TT / Magnus Andersson

Ingen resning i Rönnäsfallet – HD säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen resning i Högsta domstolen för den 47-åring som sitter dömd för dödsmisshandeln och våldtäkten i Rönnäs utanför Vilhelmina i november 2014.

Högsta domstolen avslår resningsansökan med formuleringen: ”NN har inte visat någon omständighet som kan föranleda resning i målet. Högsta domstolen avslår resningsansökan”, vilket Folkbladet var först med att berätta.

Det innebär att 47-åringen, som hela tiden har hävdat sin oskuld, inte får sin sak prövad i Högsta domstolen.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Han är en av tre män som dömdes för mordet på en man och våldtäkten och misshandeln av mannens fru, som satt i rullstol, i Rönnäs utanför Vilhelmina i november 2014.

47-åringen överklagade tingsrättens dom men dömdes även i hovrätten, då till elva års fängelse.

”Känns som man lever i Ukraina”

Mannens advokat Marko Tuhkanen är missnöjd med Högsta domstolens belsut.

– Det är fruktansvärt tråkigt för min klient och hans anhöriga. Det är en mörk dag för rättssäkerheten i Sverige. Vi har med råge visat att han är orättvist dömd.

Han har pratat med 47-åringen, som också är besviken.

– Det var ett tungt samtal att ta med honom. Han hade som jag förhoppningar. Det här bekymrar mig, det känns som man lever i Ukraina.

Men det slutar inte här, enligt advokaten. En ny resningsansökan med nya bevis kommer att skickas in till Högsta domstolen innan sommaren.

– Jag kan inte få en natts sömn innan jag får ut den här mannen, så enkelt är det, säger Marko Tuhkanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Mer i ämnet