Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Medicinskt omöjligt att min klient gjort det här” – hör advokaten Foto: SVT

Begär resning i Rönnäsfallet efter fem år i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Den nu 47-årige man, som avtjänat fem års fängelse för bland annat grov misshandel, grov våldtäkt och grovt rån i byn Rönnäs utanför Vilhelmina för sex år sedan, kommer att begära resning under våren med hjälp av sin advokat.

Det var i november 2014 som en man hittades misshandlad till döds i sitt hem. Även hans hustru som satt i rullstol misshandlades och våldtogs.

Tre män dömdes varav en är den nu 47-årige mannen, som hela tiden hävdat att han är oskyldig och kommer därför begära resning i mars. 47-åringen överklagade tingsrättens dom men dömdes även i hovrätten, då till elva års fängelse.

– Jag var aldrig där, det hela är lögn och förbannad dikt, säger han via sin advokat Marko Tuhkanen.

”Hade betydande potensproblem”

Tuhkanen menar att den tekniska bevisningen var mycket bristfällig och att det inte finns någon av anklagelserna som inte går att motbevisa.

– Rätten gick på hörsägen och vittnesmål som idag är tillbakadragna. Dessutom hade min klient betydande potensproblem och kunde inte ha genomfört våldtäkten.

I klippet berättar advokaten Marko Tuhkanen mer om varför man begär resning.

Det här är resning:

Visa

Resning innebär att en dom som vunnit laga kraft kan ändras. Det vanligaste skälet till att bevilja resning är att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter det att domen vunnit laga kraft.

Den som haft rätt att överklaga domen har rätt att ansöka om resning. När det gäller fällande domar i brottmål är det därför i första hand en möjlighet för den som har dömts. Det är en väsentlig skillnad mot brottmålsprocessen i övrigt där det är åklagaren som ska bevisa att den misstänkte är skyldig.

Om en åklagare får kännedom om omständigheter eller bevis som skulle kunna ligga till grund för resning bör åklagaren agera för att en resning kommer till stånd.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Mer i ämnet