”Finns starkare bevis för att det var någon annan” – hör advokaten om resningsansökan Foto: Arkivbild, SVT / Pressbild

Dödsmisshandeln i Rönnäs: 47-åring hoppas på resning i HD

Uppdaterad
Publicerad

Den 47-åring som sedan 2015 sitter dömd för dödsmisshandel och våldtäkt i Rönnäs utanför Vilhelmina begär nu resning i Högsta domstolen. Han har hela tiden hävdad sin oskuld.

– Vi hoppas att det nu blir upprättelse för min klient, säger advokat Marko Tuhkanen.

Det var i november 2014 som en 56-årig man misshandlades svårt i omgångar i sitt hem i Rönnäs utanför Vilhelmina. Han slogs bland annat med en kofot och knuffades nedför en trappa. Misshandeln pågick under två dagar.

Hans funktionshindrade sambo slets i samband med händelsen ur sin rullstol och våldtogs på golvet bredvid sin skadade sambo, innan han avled.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Dömdes till 11 år i hovrätten

47-åringen och en annan man dömdes av hovrätten till 11 års fängelse för bland annat grov våldtäkt, grovt rån och grovt vållande till annans död.

Han har hela tiden hävdad sig vara oskyldig och under måndagen skickade hans advokat Marko Tuhkanen in ansökan om resning till Högsta domstolen. Han menar att det finns flera nya omständigheter som visar på klientens oskuld, vilka han beskrivit för SVT tidigare.

– Det är 16 månaders arbete som sammanfattas i den här resningsansökan. Jag är helt övertygad om att min klient är helt oskyldigt dömd, säger Tuhkanen.

Vad händer härnäst?

– Det beror lite på arbetsbelastning och sånt i Högsta domstolen, men några månader får man nog räkna med att det tar.

Hör mer i klippet.

Det här är resning:

Resning innebär att en dom som vunnit laga kraft kan ändras. Det vanligaste skälet till att bevilja resning är att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter det att domen vunnit laga kraft.

Den som haft rätt att överklaga domen har rätt att ansöka om resning. När det gäller fällande domar i brottmål är det därför i första hand en möjlighet för den som har dömts. Det är en väsentlig skillnad mot brottmålsprocessen i övrigt där det är åklagaren som ska bevisa att den misstänkte är skyldig.

Om en åklagare får kännedom om omständigheter eller bevis som skulle kunna ligga till grund för resning bör åklagaren agera för att en resning kommer till stånd.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Mer i ämnet