Foto: Mikael Fritzon/TT

Umeåforskare förutspår – inget parti åker ur riksdagen

Publicerad

Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har i flera opinionsmätningar det senaste året haft ett stöd under, eller farligt nära fyraprocentspärren. Men statsvetare på Umeå universitet tror ändå att alla partier kommer att kunna hålla sig kvar i riksdagen efter valet.

– Så som opinionsläget ser ut i dagsläget så tror jag att alla kommer åtta sitta kvar, säger Johan Hellström, statsvetare på Umeå universitet.

Däremot menar han att det kan bli svårt för stödröstande alliansväljare att välja vilket parti de ska stötta.

– Det som är lite knivigt är om två allianspartier båda ligger nära eller under fyraprocentspärren, vilket parti ska då stödväljarna rösta på?

Åldrande befolkning gynnar vissa

Sveriges befolkning blir allt äldre, vilket också innebär att väljarkåren blir äldre. Statsvetaren David Feltenius vid Umeå universitet tror att detta bland annat kommer att gynna Kristdemokraterna.

– Kristdemokraterna tenderar att ha en högre andel äldre väljare, och jag skulle tro att med tanke på det kommer man att komma över fyraprocentsspärren, säger Feltenius.

Kommer politikern i Västerbotten att påverkas av åldersstrukturen?

– Svår fråga, men j i inlandskommunerna tror jag att i många äldre prioriterar inflyttning för att kommunen ska få en god ekonomi, för att på sikt få kvalitet i äldreomsorgen, säger han.

Större fokus på frågor för äldre

Var fjärde väljare i höstens val kommer att vara 65 år eller äldre, i vissa kommuner i Västerbottens inland kommer andelen att vara ännu större. Något som troligen kommer att märkas på svensk politik framöver.

– Jag tror att partierna kommer att uppmärksamma den här gruppen och vad som finns på deras agenda och det har vi redan börjat märka, säger David Feltenius lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.