Statistik visar att hälsan i inlandet är sämre än vid kusten och de större städerna. Foto: Gorm Kallestad, TT

Inlandsbor blir allt tjockare – rör sig för lite

Publicerad

Inlandsborna rör på sig för lite och det är allt fler som är överviktiga. Nu har Dorotea kommun dragit igång en hälsosatsning för att få medborgarna att bli mer hälsosamma.

Under två veckor är rörelse i fokus i Dorotea. Just nu pågår föreläsningar för alla skolungdomar och nästa lördag anordnas en aktivitetsdag då Doroteaborna får pröva på olika sporter.

Anledningen till satsningen är de resultat som kommit fram i den hälsoundersökning som Region Västerbotten genomför varje år. Den visade bland annat att inlandsbornas BMI (bodymassindex) som visar övervikt har ökat och ligger på 27,5 för kvinnor och 28, 8 för män, högre siffror än vad man till exempel ser i Umeå. Gränsen för övervikt går vid 25 och 30 för fetma.

Mår Doroteaborna sämre än vad man gör på andra håll?

– Ja, statistiken visar att hälsan i inlandet är sämre än vid kusten och de större städerna. Nu ska vi jobba tillsammans för att ge Doroteas invånare de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt liv, både vad gäller fysisk och psykisk hälsa och kost, säger Linnea Johansson, som är kultur- och fritidschef i Dorotea.

Bakom satsningen står kommunen och Region Västerbotten, tillsammans med Dorotea IF och Västerbottens Idrottsförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer