Vilhelmina flygplats. Arkiv. Foto: SVT

Inlandskommunens flygplats bolagiseras

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina kommun har högtflygande planer för sin flygplats. Idag beslutade man att sammanföra den kommunala flygverksamheten i egna bolag.

Det innebär att South Lapland Airport blir ett eget driftsbolag och kommer ligga under moderbolaget South Lapland Holding AB med syftet med att bilda ett bolag av flygplatsen för att säkerställa utvecklingen av South Lapland Airport.

– Utifrån utveckling och framtidsfrågor vill vi ha flygplatsen i ett eget bolag så att vi i framtiden kan jobba med andra aktörer och även kunna särskilja driften från kommunförvaltningen så att vi kan tydligt följa utvecklingen, säger Åke Nilsson (S), kommunstyrelseordförande i ett pressmeddelande.

Ska öppna för tillkoppling av nya verksamheter

Kommunchef Karl-Johan Ottosson tillsätts som vd i South Lapland Holding medan Johan Hagelberg, flygplatschef på South Lapland Airport, tillträder som vd i South Lapland Airport gör Johan Hagelberg den första juli.

Konstruktionen med att ha ett moderbolag i South Lapland Holding är för att i framtiden kunna koppla på annan verksamhet med utvecklingsfrågor om behovet skulle finnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.