Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Johansson, sekreterare för Kågeälvens nedre fiskevårdsområde, om det inställda kräftfisket. Foto: SVT

Inställt kräftfiske i Skellefteå: ”Vi vidtar ytterligare försiktighetsåtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Kräftpesten i Skellefteälven har gjort att flera fiskeföreningar i kommunen väljer att ställa in årets kräftfiske – trots att sjukdomen inte spridit sig vidare till deras vatten.

– De som skulle ha fiskat är ledsna. Det skulle ha gått att fiska i år igen, men man vet ju aldrig, säger Lennart Wiklund, Bureå samfällighetsförening, som ansvarar för kräftfisket i Bureälven.

Besluten gäller bland annat för Bureälven, Kågeälven och i Burträsk som normalt sett brukar sälja fiskekort för kräftfiske till allmänheten. Trots normalt sett strikta regler kring kräftfiske, i både Kågeälven och Bureå, har de alltså valt att inte sälja några fiskekort i år.

– Vi är jätterädda om beståndet och vidtar ytterligare försiktighetsåtgärder, säger Thomas Johansson, sekreterare för Kågeälvens nedre fiskevårdsområde.

Kräftpest i Skellefteå

Besvikna fiskare

I Bureälven säljs normalt sett 25 kräftfiskekort per år och folk kommer från hela Sverige för att fiska i Bureå.

– De som skulle ha fiskat är ledsna att det inte blir något fiske i år. Vi hade till och med en tjej som hörde av sig från Göteborg som hade tänkt komma upp och fiska kräftor, säger Lennart Wiklund, Bureå samfällighetsförening, som ansvarar för kräftfisket i Bureälven.

Kommunen avråder inte från fiske

Trots kräftpestsmittan i Skellefteälven avråder inte kommunen från kräftfiske i friska vatten.

– Från kommunens sida avråder vi inte föreningar från att bedriva kräftfiske så länge man kan bedriva det på ett säkert sätt. Där man inte riskerar att få smittade båtar, burar eller betesfisk till sina vatten, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent Skellefteå kommun. 

Hör om besluten i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kräftpest i Skellefteå

Mer i ämnet