Lena Hallengren (S) kan inte kommentera behovet av en svensk utredning kring adoptionerna från Chile. Foto: SVT

Ansvarig minister: ”Får inte kommentera frågan”

Publicerad

Det är enligt myndigheten MFoF regeringen som måste besluta om en eventuell svensk utredning av adoptionerna från Chile och andra länder – men ansvarig minister kan i dagsläget inte ens kommentera behovet av en utredning.

Lena Hallengren (S), är barn-, äldre-, och jämställdhetsminister och därmed ansvarig miniter. Anledningen till att hon inte kan kommentera frågan är att hon nu representerar en övergångsregering.

– Jag får inte kommentera politiken eller vilka möjliga framtidsplaner som kan finnas, men det är klart att jag och andra politiker följer vad som händer, säger hon.

Har inte haft anledning att uttala sig

Men den ansvarige ministern, som varit statsråd sedan i mars, har inte heller tidigare under året kommenterat frågan som de adopterade söker svar på.

– Nej, jag har inte i min roll haft anledning att uttala mig, konstaterar Lena Hallengren och fortsätter:

– Däremot ska man ju känna sig trygg med att myndighetens arbete fortsätter och att de gör vad de kan för att bistå, i det här fallet, de berörda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer