Genrebild. Signalkräftor är bärare av kräftpest, en sjukdom som flodkräftan saknar motståndskraft mot och dör av. Foto: TT

Invasiv art planteras ut olagligt – hotar flodkräftan

Uppdaterad
Publicerad

Olaglig utplantering av den invasiva arten signalkräftan förekommer i Västerbotten. Detta kan innebära slutet för flodkräftan enligt länsstyrelsen.
– Att plantera ut signalkräfta är alltså både olagligt och otroligt korttänkt, säger Ulf Carlsson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västerbotten.

Flodkräftan är rödlistad och klassas som akut hotad i svenska vatten. I Västerbotten förekommer olaglig utplantering av signalkräftor och detta riskerar att utrota flodkräftan helt. 

– Utplanterade signalkräftor utplånar flodkräftfisket. Dessutom är chansen att signalkräftan kan etablera bestånd så långt norrut som i Västerbotten obefintlig. Att plantera ut signalkräfta är alltså både olagligt och otroligt korttänkt, säger Ulf Carlsson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västerbotten.

– Många flyttar signalkräftor av ren okunskap och vet inte vilka konsekvenser det får på sikt. Andra flyttar kräftorna medvetet för att de tror att signalkräftan ger bättre fiske, med det finns inga belägg för det.

”Flodkräftan kan bli ett minne blott”

Signalkräftor är bärare av kräftpest, en sjukdom som flodkräftan saknar motståndskraft mot och dör av. 2011 hade man ett stort utbrott av kräftpest i Umeälven som i stort sett slog ut alla flodkräftor.

– Detta berodde med största sannolikhet på att någon dumpat en hink i älven med signalkräftor, och det slog sedan ut hela populationen av flodkräftan, säger Malin König, ansvarig för åtgärdsprogrammet för hotade arter på Länsstyrelsen Västerbotten.

Enligt länsstyrelsen är det bråttom om flodkräftan ska gå att rädda.

– Fler utbrott kan leda till att flodkräftan snart är ett minne blott i Västerbotten, vilket vore en stor förlust både biologiskt och kulturhistoriskt, säger Malin König.

Signalkräftan klassades som en invasiv främmande art 2015 vilket innebär att det är förbjudet att hantera, sälja, köpa eller transportera levande signalkräftor inom EU. Om du upptäcker signalkräfta i naturen, rapportera ditt fynd på www.invasivaarter.nu.

Fakta: Länsstyrelsen Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.