Margareta Axelsson upptäckte den invasiva växten parkslide i Holmsund – uppskattningsvis över hundra plantor. Foto: SVT

Invasiva växten parkslide har nått Västerbotten

Publicerad

Den invasiva arten parkslide har länge varit ett växande problem i södra delarna av landet. Men nu har den även slagit rot i Västerbotten.

– Det är allvarligt. Det här är en växt vi absolut inte vill ha, säger Linda Backlund, samordnare invasiva arter på länsstyrelsen.

De senaste fem åren har 14 bekräftade fynd av parkslide i Västerbotten rapporterats in till artdatabanken. De flesta fynd har gjorts längst kusten.

Parkslide kan orsaka stora problem. Den sprider sig snabbt och kan till och med växa genom husgrunder och förstöra ledningar.

Mardrömsväxten parkslide

Extremt svår att bekämpa

En rotdel på 0,7 millimeter räcker för att det ska bli en ny planta. Växten är alltså nästan omöjlig att bli av med.

– Det finns inga riktigt bra metoder att rekommendera idag. Ett alternativ är att klippa ner den och täcka med markduk och jord eller grus och sen hålla efter när den tar sig igenom. Det krävs mångårigt arbete, säger Linda Backlund.

”För nära och för mycket”

Margareta Axelsson i Holmsund utanför Umeå är en av privatpersonerna som nyligen anmält ett parkslide-fynd. Hon har sin egen trädgård några hundra meter från diket med uppskattningsvis över hundra plantor.

– De växer för nära och det är för mycket. Jag vill att de som äger marken ska hantera det på ett klokt sätt så vi blir av med det, säger hon.

Vill att fynd rapporteras

I det här fallet rör det sig troligtvis om kommunens mark och länsstyrelsen, som samordnar åtgärderna, ska nu se hur de ska gå vidare med fyndet i Holmsund. Det finns inget lagkrav på att parkslide måste tas bort men länsstyrelsen uppmanar alla att rapportera in fynd på invasivaarter.nu.

– Parkslide är ett hot mot den biologiska mångfalden. Vi måste göra allt vi kan för att bekämpa den, säger Linda Backlund.

Växten kommer ursprungligen från Asien och har tagits till Europa av trädgårdsintresserade. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet