Foto: Hemavan/Tärnaby

Investerar 65 miljoner i ny gondollift

Uppdaterad
Publicerad

Länge har det puffats för att Hemavans största nyhet någonsin snart ska släppas. I dag var det så dags: 65 miljoner kronor investeras i en ny toppmodern lift.

– Det är en stor dag för oss, det är säkert en av dom största dagarna i Hemavans historia, åtminstone om man går 20 år tillbaka, det är en verkligt stor nyhet, säger Christian Björklöf, styrelseordförande Hemavan Alpint AB.

Nedräkningen är färdig. Klockan tio i dag, måndag, dök följande besked upp på Hemavan/Tärnabys hemsida. En ny toppmodern gondolbana/telemix ska byggas. Investeringen beräknas kosta 65 miljoner kronor och skall enligt planerna invigas i november 2017 och det är flera som är med i investeringen.

– Det är egentligen tre parter med här. Ägaren satsar en stor del pengar, sen har vi bankfinansiering, sen en mycket viktig part som är tillväxtverket.

Gondolliften, som kommer att ersätta Norrliften, är en så kallad kopplingsbar telemix, där gondoler för åtta personer och sätessoffor för sex personer kommer att finnas på samma vajer.

– Det här är en investering som ligger helt i linje med Hemavan Alpints ambition om att utveckla den alpina produkten och öka Hemavans attraktionskraft ytterligare. Gondolbanan/telemixen är efterlängtad och kommer att innebära en betydligt bättre gästupplevelse för områdets gäster, säger Thomas Ringbrant, vd för Hemavan Alpint, på Hemavan/Tärnabys hemsida.

Ger möjlighet att ta med barnvagnen upp

Gondolbanans längd kommer att bli 1.520 meter och den kommer att bestå av 17 gondoler och 51 soffor. Restiden från botten till toppen blir fem minuter. Dessutom kommer liften att ge fler människor möjlighet att ta sig upp på fjället.

– Det går att köra in en barnvagn eller rullstol i någon av gondolerna och på så sätt ta sig upp för att njuta av utsikten eller en fika, lunch eller middag, säger Pontus Lindh, marknadsansvarig på Hemavan Alpint, på hemsidan.

Detta är inte den enda investeringen som ska göras i Hemavan/Tärnaby under de kommande åren. Bland annat planerar man ett helt nytt skidområde och två nya expressliftar.

Ni räknar upp femton olika investeringar på hemsidan, hur mycket pengar rör det sig om?

– Jag kan ge en summa som jag tar ganska direkt från huvudet men vi pratar i alla fall om minst 500 miljoner kronor, säger Christian Björklöf. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.