Foto: SVT

Isbrytaren Atle ska locka unga att jobba på sjön

Uppdaterad
Publicerad

Isbrytaren Atle är ute på turné och besöker elva av Sveriges hamnar i hopp om att lyckas locka fler ungdomar till sjöfartsbranschen som är i behov av arbetskraft.

Inför näst sista stoppet som gjordes i Skellefteå hamn idag stod det klart att över 20 000 gjort ett besök ombord på Atle. Kön av nyfikna och intresserade ringlade lång innan besättningen släppte allmänheten ombord. En av dem som tog emot var matrosen Jerry Lindh från Södertälje.  

– Jag har världens bästa jobb, konstaterade Jerry Lindh, som tog studenten från sjöfartsinriktningen däck på Öckerö så sent som i juni och som före det praktiserat en hel del.  

Det är precis den bilden branschen och Sjöfartsverket hoppas ska sprida sig så att fler vill utbilda sig inom området. För efterfrågan på arbetskraft är stor.

I klippet kan du höra befälhavaren Göran Forss berätta om alla yrkeskategorier som är en bristvara idag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.