Stekenjokk. Foto: SVT

Jaktbrottsmisstänkta blomjägarna häktas

Uppdaterad
Publicerad

Den man och kvinna som misstänks för förberedelse till grovt jaktbrott i Stekenjokk häktades under onsdagen. Personerna har delvis erkänt till brott.

– De hävdar att man inte var medveten om att det var fridlysta arter, säger Lars Magnusson, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Det var i söndags som polisen grep och anhöll en medelålders man och en kvinna hemmahörande i ett EU-land, efter att personer från länsstyrelsens naturbevakare och fjällräddningen efter en planlagd spaning ingripit mot personerna i Stekenjokk i Vilhelmina kommun.

Utredningen blev snabbt omfattande, och togs över av Nationellt Operativ Avdelning (NOA) i Stockholm där man utreder händelsen som förberedelse till grovt jaktbrott, alternativt förberedelse till artskyddsbrott.

Under förmiddagen berättade han att de skulle häktas, och vid 15-tiden bekräftade Lycksele tingsrätt att båda personerna häktats misstänkta för jaktbrottet. Åklagare har bland annat tagit utrustning i beslag.

– Det här är ett allvarligt brott och det finns dessutom en flyktfara i och med att de anhålla inte har ett hemvist i Sverige, säger Magnusson till SVT.

Misstänkta hävdar att man inte var medvetna

Mannen och kvinnan, som är hemmahörande i ett EU-land, har enligt åklagare delvis erkänt brott.

– De vidgår att man grävt upp växter, både skyddade och icke skyddade arter i en typisk fjällflora, men inte något annat. Det är tre olika sorters orkidéer det rör sig om, säger Magnusson.

Vad menas det med att de delvis erkänt?

– Det handlar om att de hävdar att man inte var medveten om att det var fridlysta arter.

Har de två personerna varit inblandade i liknande händelser tidigare?

– Det vet jag inte.

”Utredningen kommer svälla”

Polisen berättade dagen efter gripandet att det kan röra sig om en utbredd internationell organiserad brottslighet där personer reser till Sverige och samlar på sig fridlysta och skyddade arter och växter som kan ge stora pengar på den svarta marknaden – till exempel kan ett ägg av vissa fridlysta fåglar enligt polisen vara värt en miljon kronor.

På NOA arbetar man nu febrilt med de tips, vittnesmål och beslag av utrustning man fått in kring händelsen. Dessutom har polisen ingripit i parets hemland tillsammans med den inhemska polisen.

– Det är ett grannlaga arbete och vi försöker att kartlägga de misstänkta i sitt hemland, säger Filippo Bassini, polisiär insatsledare på NOA.

Är fler personer inblandade än de två anhållna?

– Jag kan inte kommentera det just nu, säger Filippo Bassini som även han bekräftar att paret inte kommer försättas på fri fot eftersom man väntar sig att de skulle återvända till sitt hemland och på så sätt kunna försvåra utredningen.

På NOA förväntas det att fallet kommer bli långt mer omfattande än den är i nuläget.

– Den här utredningen kommer med största sannolikhet att svälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.