• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Det var på myrlandskapet i Basamyren, Fredrika som Kjell Lennartsson och sonen Emil Lennartsson fick syn på de tre älgarna som gått ner sig på myren. Foto: Kjell Lennartsson Visa alla (4)
Visa alla (4)

Jaktlagen räddade älgarna ur myren

Publicerad

Under veckan var Härkilas Kennel från Sätila med om en speciell jaktupplevelse i de västerbottniska skogarna. Två tjurar och en ko hade gått ner sig på en myr i Fredrika, men med lite hjälp från jägarna kunde två av dem räddas.

Under torsdagen var Österås jaktlag ute för att jaga, men någon vanlig jaktdag blev det inte. Efter att ha varit ute och spårat med hund under eftermiddagen upptäckte man tre älgar, två tjurar och en ko, som sjunkit ned på en av myrarna i området.

Jag smyger sakta framåt och får då se att hon står hundra meter in på grannmarken och skäller på flera älgar som verkar ha gått ner sig i myren. Det var en ko, en mindre tjur och en större tjur”, så skriver jägaren Kjell Lennartsson bland annat på Härkilas Facebookgrupp.

Speciell upplevelse

– Det var verkligen en speciell upplevelse, att de satt fast tre stycken i samma hål. Man har ju hört talas om att man kan hitta en på det sättet, men tre – det är nog inte det vanligaste, säger Emil Lennartsson.

Det var på myrlandskapet i Basarmyren, Fredrika i Åsele kommun, som Kjell Lennartsson och sonen Emil Lennartsson fick syn på den ovanliga upptäckten. Med hjälp av ett intilliggande jaktlag tog man beslutet om att försöka hjälpa älgarna upp.

– Det var helt surrealistiskt. Det fanns två alternativ, antingen skulle vi ha skjutit djuren eller så skulle vi hjälpa dem. Och jaktlagen valde det andra alternativet, säger Kjell Lennartsson.

Lyckades rädda två

Efter mycket slit lyckades man dra upp de två tjurarna i hornen med hjälp av en skogsmaskin och linor. Kon, som man dessvärre inte lyckades få upp, avlivades på platsen.

– Vi höll på i drygt fyra timmar, det gick bra trots att tjurarna kämpade emot. De var märkbart medtagna och nedfrusna, men återhämtade sig senare, säger Emil Lennartsson.

– Det var becksvart när vi tog oss därifrån, så vi såg inte så mycket på slutet, säger Kjell Lennartsson.

Självklart beslut

Älgarna befann sig på Basamyrens jaktmark, vilket gjorde att de ensamma fick besluta vilken insats som skulle ske. Men för Kjell var det självklart att djuren skulle hjälpas.

– På något sätt är hänger det samman med hur och varför man jagar. För min del handlar det om naturupplevelsen och samarbetet med hundarna. Man vill inte skjuta när älgarna sitter fast, då är det inte jakt, säger Kjell Lennartsson.

Hyllas i sociala medier

Berättelsen om älgdramat har hyllats i sociala medier efter att Härkilas Kennel berättat om händelsen, något som gläder familjen Lennartsson.

– Jag är chockad över responsen. Den har varit fantastisk. Jag tror att jägare över lag kan vara ansatta och att en sådan här grej visar att vi är vanliga människor som agerar väl, konstaterar Kjell Lennartsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet