Jättelaser i Umeå mäter ofattbart korta tidsintervaller

Uppdaterad
Publicerad

László Veisz och hans forskarteam har byggt upp en gigantisk laser i källaren på Umeå universitet och med den blivit världsledande i jakten på attosekund-forskningens heliga gral.

Det som gör lasern världsunik är att den pumpar ut extremt intensiva och korta ljuspulser, och därmed producerar ljusblixtar på bara några få attosekunder.

– Vår forskning kan bli en av byggstenarna som bidrar till framtida upptäckter. Vi hoppas också att resultaten kan användas inom industrin för att till exempel bygga snabbare datorer, säger László Veisz, ledare för forskarlaget, och fortsätter:

– Eftersom vi lär oss mer om biomolekylers strukturer kan det också leda till bättre mediciner.

Ett svenskt-tyskt samarbete

Avdelningen heter Realitivistic Attosecond Physics Laboratory (REAL). Den är ett samarbete mellan Umeå Universitet, tyska Ludwig-Maximilian universitetet och Max Planck-institutet.

Attosekundforskning handlar mycket om att mäta hypersnabba processer. I framtiden hoppas forskarna kunna mäta elektronerna i en ännu högre tidsupplösning.

– Vi är först i världen med att kunna göra detta. Andra forskarlag försöker komma ikapp oss, men det är bara vi som har möjlighet att skapa så här snabba och intensiva ljuspulseringar, säger Veisz.

Vad är en attosekund?

En attosekund är en pytteliten del utav en sekund, närmare bestämt en kvintiljontedels sekund.

Det innebär 0,000 000 000 000 000 001 sekund.

Den matematiska beskrivningen är däremot: 10^−18 av en sekund.

En attosekund är för en sekund, vad en sekund är för 31,71 miljarder år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.