Jonas Sjöstedt (V) är kritisk till den Nato-tunga flygövningen över Norrland. Foto: SVT

Jättelik flygövning över Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nästa måndag börjar en av världens största flygövningar. Det är ett samarbete mellan Sverige, Norge och Finland som till stora delar kommer ske i Västerbotten.

Under elva dagar kommer stridsflygplan att öva i västerbottniskt och norrbottniskt luftrum. Nio nationer deltar, och så många som sex av länderna är med i försvarsalliansen Nato. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menar att omvärlden mer och mer betraktar Sverige som ett Natoland, trots att vi inte har något medlemskap.

– Då går vi miste om de fördelar som alliansfriheten ger oss; en självständig röst i utrikespolitiken och möjligheten att verka för fred och nedrustning. Nato är en kärnvapenallians och vi vill inte ha några kärnvapen, förklarar Sjöstedt.

”Synen på norra Sverige”

Han tycker också att Norrland utnyttjas som militärt övningsområde.

– Jag tror det handlar om synen på norra Sverige – att här bor det inte så många, och då kan man göra sådant här. Det hade aldrig fungerat att göra motsvarande i södra Sverige, det är jag helt övertygad om, säger han.

Den biträdande övningsledaren Carl-Johan Edström vill inte kommentera huruvida övningen är ett närmande av Nato.

– Det är en politisk fråga som jag egentligen inte vill svara på. För oss är det ett sätt att öva att operera tillsammans med andra nationer, säger han.

En vanesak

Flygningarna kommer att ske två timmar på förmiddagen och tre timmar på eftermiddagen. I vanliga fall övar åtta till tio plan i området, men i den kommande övningen deltar hela 115 plan. Barbro Brännström bor bara några kilometer från flygplatsen i Luleå, men känner sig till freds med den kommande flygövningen.

– Ja, här har jag växt upp och jag störs inte av flyget. Jag tror inte djuren gör det heller.

Tror du att man vänjer sig?

– Ja, absolut! De som kommer på besök, de säger ofta att det låter mycket. Men som tur var är det ju inte varje dag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer