Jijnjevaerie sameby: ”Det behövs en kriskommission”

Publicerad

Aldrig tidigare i modern tid har rovdjursstammen varit så livskraftiga som nu. Det menar en ledande rovdjursexpert i Västerbotten. För Jijnjevaerie sameby i Norra Jämtland innebär det att man står nu inför att lägga ner sin verksamhet om ingenting görs mot rovdjuren.

– Det går inte att bedriva en seriös renskötsel. Rovdjuren härjar där vi har samlat renarna och varje dag så tar de någon ren, säger renskötaren Toamma Persson.

Tar större delen
De senaste två höstarna har samebyn slaktat 500 renar, det är en femtedel av den kapacitet som renhjorden har. Rovdjuren har alltså tagit större delen av det som var tänkt att bli slaktrenar.

För samebyn är det just nu en fråga om liv eller död. Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie sameby har nu slagit larm ända upp till departementsnivå.
– Vi står inför en kollapssituation och vi har begärt en kriskommission. De verktyg vi har för att byn ska kunna leva vidare räcker inte till, säger hon.

Men Krister Persson, en av Västerbottens mest kunniga på rovdjur, menar att den mängd rovdjur som finns idag måste få finnas.
– De gör nytta. Det här är en del av den gemensamma uppgift vi har att bevara en biologisk mångfald och då är rovdjuren nyckelarter.

Berno Jonsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer