Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har kul tillsammans” – se första huset Jimmy och Marina Prång timrade. Foto: SVT, Beatrice Karlsson

Jimmy och Marina i Dikanäs timrar hus – startade familjeföretag: ”Mycket kärlek i varje stock”

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan startade Jimmy och Marina Prång ett familjeföretag i Dikanäs och började tillverka byggnader i rundtimmer.

– Mycket arbete är det, men det är underbart att få se vad fina stockarna blir efter att man barkat dem. Det är mycket kärlek i varje stock, säger Jimmy.

Jimmy Prång i Dikanäs är snickare i grunden och jobbade tidigare i bland annat Umeå och Stockholm. För fem år sedan startade han och frun Marina familjeföretaget i Dikanäs. Marina är hantverkslärling i företaget.

– Det känns bra att få jobba på hemmaplan och vara med familjen, säger Jimmy Prång.

Svårare att hitta timmer

Till varje hus behövs ungefär 90 träd av gran. Men att det finns finns många kalhyggen gör att det blir allt svårare för Jimmy att hitta träd som är 30 centimeter grova i brösthöjd.

– Nu hämtar jag timret inte långt från där vi bor, men snart måste jag börja se mig omkring längre bort, säger företagaren.

Hur stort har intresset visat sig vara för timmerhus?

– Jag har totalt timrat fyra hus och jag ser att intresset ökar. Vi ser ljust på framtiden. Drömmen är att Marina ska kunna jobba heltid i företaget, säger Jimmy Prång.

I videon berättar makarna Jimmy och Marina Prång om hur det är att vara företagare och att timra hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.