Foto: SVT

Minst fem dör varje år – vill göra skogsbruket säkrare

Publicerad

Minst fem personer dör i samband med olyckor vid skogsarbete i Sverige varje år. Nu jobbar LRF och skogsägareföreningarna för ett säkrare skogsbruk och att fler ska ta motorsågskörkort.

Varje år är det minst fem personer som blir ihjälklämda i samband med skogsarbete.  Farligast är det att hålla på med stormfällning då det är mycket spänningar i virket.

När man sågar loss ett träd kan det sprätta upp och slå ihjäl en skogsarbetare. Det är stora tyngder man jobbar med. En stor tall eller gran med sina grenar och snötyngd på det kan väga upp emot ettusenfemhundra kilo. 

Lag på motorsågskörkort

Säker skog kallas det arbete som bedrivits av skogsägareföreningarna och LRF under de senaste 15 åren. Under det arbetet har kurser tagits fram och sedan 2012 är det också lag på att ha motorsågskörkort om man ska hugga på någon annans mark än sin egen.

– Många har erfarenhet och kompetens men inte tillräckligt. Förr eller senare så är verkligheten tuff och då ligger man där, säger motorsågsinstruktören Svarte Swartling.

Motorsågskörkortet är en grundläggande kurs i motorsågshantering och säkerhetsarbete. Idag är det närmare 120.000 personer som har tagit körkortet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.