Roberto Rodriguez har bott i Sverige i fyra år. Det var via jobbmatchen han fick jobb som grafisk formgivare. Foto: SVT

Projekt hjälper nyanlända till jobb

Publicerad

Arbetslösheten bland nyanlända i Västerbotten är mer än tre gånger så hög som den allmänna arbetslösheten. Men genom Arbetsförmedlingens projekt ”Jobbmatchen” kan det gå relativt snabbt att få en anställning.

Jobbmatchen är ett samarbetesprojekt mellan Företagarna i Norrbotten och Västerbotten och Arbetsförmedlingen. Genom personlig kontakt med arbetsgivare försöker projektet hitta arbetssökande som passar de specifika behov som arbetsgivaren söker. Projektet har särskilt fokus på nyanlända, men även långtidsarbetslösa.

Projektet vänder sig till små och medelstora företag samt offentliga arbetsgivare. Jobbmatchen kontrollerar CV och säkerställer information om de jobbsökande. Betyg och liknande skickas till Stockholm för bedömning.

Men processen är krånglig och tar tid och det blir inte lättare av att Sverige har många yrken där yrkeslegitimation behövs. Ofta behövs också praktik och kurser för de arbetssökande.

Så många har projektet hjälpt

Sedan starten 2015 har det fått ungefär 240 rekryteringsuppdrag av företag

Projektet har hjälpt 115 personer att få arbete

30 utrikesfödda har fått jobb och av dem är 15 nyanlända

Med nyanländ i detta fall menas de som fått uppehållstillstånd och varit inskrivna hos arbetsförmedlingen i minst 3 år. FAKTA: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet