Mohamed Khalisa Foto: SVT

Mohamed utvisas efter sju år – på grund av skattemiss

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Khalifa har jobbat sju år som pizzabagare i Lycksele. Nu utvisas han för en gammal skatteskuld på 30.000 kr – trots att denna är betald.

Mohamed Khalifa kom till Sverige för sju år sedan. När han sökte om förnyat uppehålls- och arbetstillstånd fick han avslag. Enligt Mohamed var det hans tidigare arbetsgivare som inte betalade in skatt och semesterersättning för tre månader det första året han jobbade.

– Jag är jätteledsen. Jag kan inte sova. Vad skall jag ta mig till i mitt gamla hemland Egypten, säger Mohamed Kahlifa.

Efter flykten

Arbetsgivaren förnekar ansvar

Men Mohamed Khalifa tidigare arbetsgivare Farouk Sadek tillbakavisar detta.

– Det var då Mohamed åkte till Egypten och gifte sig, säger Farouk Sadek.

”Domen följer praxis”

Totalt handlade det om en gammal skatteskuld på 30.000 kr, som Mohamed betalat in i efterhand. Mohamed tycker de svenska reglerna är snåriga och svåra att förstå. För ett par veckor sedan fick han beskedet. Han skall utvisas till Egypten efter sju år i Sverige.

– Vi tittade på om förutsättningar för de tidigare arbetstillstånden varit uppfyllda. Vi kunde då konstatera att det hade de inte varit. Den här domen följer den praxis som migrationsöverdomstolen har, säger Anna Billing rådman vid migrationsdomstolen.

Kan söka nytt jobb i Sverige

Mohamed har möjlighet att söka nytt jobb i Sverige och beviljas ett nytt arbetstillstånd när han kommer till Egypten.

– Det kan han göra bara förutsättningarna är uppfyllda, säger Annas Billing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet