Pizzabagaren som får stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Igår fick han ett efterlängtat besked och idag träffade vi honom på hans arbetsplats. Efter en lång väntan och många rättsliga turer är det nu klart att pizzabagaren Danyar Mohammed får fortsätta att arbeta i Jokkmokk.

En till synes vanlig dag på jobbet – men ändå inte. För ett dygn sen kom beskedet från Migrationsöverdomstolen. Danyar Mohammed får stanna och fortsätta arbeta i det Jokkmokk han kommit att älska.

– Tidigare var jag alltid vaken fem, sex på morgonen. Men idag hade jag kunnat sova till fem, sex på kvällen, skrattar Danyar Mohammed.

Pizzabagaren i Jokkmokk

Var det fest igår?

-Ja, det var fest igår och vi hade mycket roligt, säger en lättad Danyar Mohammed.

Från Irak

Danyar Mohammed kom till Jokkmokk 2008 som ensamkommande flyktingbarn från irakiska Kurdistan. Han fick avslag på asylansökan men kunde komma tillbaka till Jokkmokk som arbetskraftsinvandrare.

Men hans arbetsgivare glömde en löneökning på 460 kronor i månaden och Migrationsverket beslöt på grund av det om utvisning, trots att felet hade rättats.

Igår kom så Migrationsöverdomstolens dom som slår fast att han får fortsätta att arbeta i Jokkmokk. En dom som hans advokat bedömer är vägledande för liknande fall.

– Jag bara skrek och började gråta. Jag kunde inte göra någonting. Jag blev jätteglad. Och jag tänkte på dom andra som har samma problem och jag hoppas dom får stanna, säger Danyar Mohammed.

Solidaritet

Hotet om utvisning ledde till att många jokkmokksbor och politiker engagerade sig till stöd för Danyar Mohammed. En av dom var Maria Lindqvist Burman som med sin man Niklas ordnade en solidaritetskväll på pizzerian där Danyar jobbar. Folk samlades här för att äta pizza och visa sitt stöd. Och Maria Lindqvist Burman förklarar sitt stöd för Danyar så här:

– Det kan inte vara rätt att systemet är så här. Att utvisa någon för en trivial summa som arbetsgivaren missat att betala in. Det är ju helt fel.

Jokkmokkfeber

Och Danyar Mohammed lovar att stanna kvar i Jokkmokk.

– Jag vill verkligen leva här i Sverige och särskilt i Jokkmokk. Jag älskar samhället och vill stanna här, säger han leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pizzabagaren i Jokkmokk

Mer i ämnet