Advokat Fredrik Bergman säger att Migrationsöverdomstolens dom innebär att Danyar Mohammed i Jokkmokk får stanna i Sverige.

Advokaten: ”Vägledande dom kommer påverka andra”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsöverdomstolens dom kommer att bli vägledande för andra liknande fall när det gäller arbetskraftsinvandring som i fallet med Danyar Mohammed i Jokkmokk. Det menar hans advokat Fredrik Bergman vid Centrum för Rättvisa.

– Den här domen är tydlig i att den typen av bedömningar som Migrationsverket tidigare gjort, där små misstag har lett till utvisning, att den rättstillämpningen måste upphöra, säger Fredrik Bergman advokat och tillförordnad vd vid Centrum för rättvisa.

Det var i dag som beskedet kom att Danyar Mohammed får stanna i Sverige.

Pizzabagaren i Jokkmokk

”Bagatellartade misstag”

– Migrationsverket måste nu se till helheten och då kan inte bagatellartade misstag leda till utvisningar, menar Fredrik Bergman.

Det var våren 2016 som Migrationsverket beslutade att pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk skulle utvisas. Orsaken var att hans arbetsgivare missat att betala ut en löneökning på 460 kronor i månaden. Felet upptäcktes och rättades till men det hjälpte inte. Centrum för rättvisa tog sig an Danyar Mohammeds fall och överklagade utvisningsbeslutet till Migrationsdomstolen som dock fastslog beslutet, men rätten var inte enig i domen. Två av dess fyra ledamöter var skiljaktiga.

Vägledande dom

Fallet togs vidare till Migrationsöverdomstolen som i februari i år meddelade prövningstillstånd. Och i dag kom domen där man fastslår att Danyar Mohammed får uppehålls- och arbetstillstånd i ytterligare två år.

– Det här domen är vägledande och kommer att påverka hundratals, kanske tusentals arbetskraftsinvandrare i Sverige. Domen förändrar rättsläget omedelbart, säger Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa.

Migrationsöverdomstolen anser sammanfattningsvis att den helhetsbedömning som ska göras utmynnar i att de grundläggande villkoren för Danyar Mohammeds arbetstillstånd har varit uppfyllda under den tidigare tillståndsperioden. Några andra skäl mot att bevilja uppehållstillstånd har inte framkommit, skriver man i sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pizzabagaren i Jokkmokk

Mer i ämnet