Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk får stanna. Besked kom i dag från Migrationsöverdomstolen. Foto: Centrum för rättvisa

Fick för lite lön – utvisas

Publicerad

Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk ska utvisas på grund av en lönemiss på 460 kronor.

För att få arbetstillstånd i Sverige måste ens arbetsvillkor vara i nivå med kollektivavtalet. Men Danyar Mohammeds arbetgivare missade att höja hans lön med 460 kronor i månaden efter att lägstalönen i kollektivavtalet höjdes den 1 juni 2014. På grund av detta beslutade Migrationsverket att Danyar Mohammed ska utvisas. Nu har Migrationsdomstolen slagit fast att han inte får stanna kvar i Jokkmokk där han bott i snart åtta år.

Oenig domstol

Domstolen anser att det räcker att lönen var under kollektivavtalets gräns för att Danyar Mohammedss arbetstillstånd i Sverige inte ska förlängas.

Man anser heller inte att det finns synnerligen ömmande skäl som gör att man kan förlänga Danyar Mohammeds arbetstillstånd. Men domstolen var inte enig. Två av ledamöterna ansåg att felet var bagatellartat och att Danyar Mohammed skulle få stanna och fortsätta sitt arbete.

Överklagar

Enligt Aftonbladet ska arbetsgivaren ha höjt Danyar Mohammeds lön efter att de upptäckte sitt misstag.

– Efterhand har min arbetsgivare betalat tillbaka till mig. Om man räknar alla mina löner har jag tjänat 8 000 kronor mer än det som kollektivavtalet kräver, säger Danyar Mohammed till tidningen.

Danyar Mohammeds advokat Fredrik Bergman vid Centrum för rättvisa säger att man kommer att överklaga domen till Migrationsöverdomstolen.

– Vi driver frågan för att det behövs ett klargörande. Migrationsdomstolen var dessutom oeniga, säger Fredrik Bergman.

Bedrövad

Danyar Mohammed själv är bedrövad över domen.

– Jag mår verkligen inte bra. Allt var ett misstag från arbetsgivaren sida som rättats till. Jag har fått min rätta lön, säger han.

Älskar Jokkmokk

Foto: Centrum för rättvisa

Danyar Mohammed kommer ursprungligen från Irak och har bott närmare åtta år i Jokkmokk. Han kom till orten som arbetskraftsinvandrare.

– Jag trivs jättebra i Jokkmokk. Det känns som om jag är född här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pizzabagaren i Jokkmokk

Mer i ämnet