Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk ska få sitt fall prövat i Migrationsöverdomstolen.

Unik prövning för Danyar

Publicerad

Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk – som förlorade sitt arbetstillstånd på grund av ett misstag från sin arbetsgivare – ska få sitt fall prövat i Migrationsöverdomstolen.

Beslutet kom tidigare i år men det dröjer fram till oktober innan ett beslut kommer. Och den prövning som nu ska göras är unik.

– Det här är första gången migrationsöverdomstolen bestämt att man ska pröva frågan om mindre förseelser från arbetsgivarens sida, säger Danyar Mohammeds advokat Fredrik Bergman vid Centrum för rättvisa.

Misstag

Danyar Mohammed kom till Jokkmokk som arbetskraftsinvandrare för åtta år sedan. Han arbetar på en pizzeria i Jokkmokk, men migrationsdomstolen beslutade i november förra året att han ska utvisas.

LÄS ÄVEN: Fick för lite lön – utvisas

Orsaken var att hans arbetsgivare missat att betala ut en löneförhöjning på 460 kronor. Felet upptäcktes och korrigerades men domstolen tog ingen hänsyn till det.

LÄS ÄVEN: Jokkmokk tar strid för Danyar – äter pizza

Nu ska Danyar Mohammeds fall prövas av migrationsöverdomstolen som är högsta instans.

– Det är glädjande att domstolen tar upp fallet, säger advokat Fredrik Bergman. Vi hoppas att Danyar ska få stanna och fortsätta arbeta i Jokkmokk där han trivs bra.

Inget i förskott

Danyar Mohammed är naturligtvis glad över att hans fall prövas i högsta instans.

– Jag hoppas ju att få stanna men det är till sist upp till domstolen att avgöra det. Jag vågar inte ta ut något i förskott, bara hoppas, säger Mohammed.

Flera liknande fall

Enligt Fredrik Bergman kommer migrationsöverdomstolen att pröva flera liknande fall som Danyar Mohammeds.

Advokaten Fredrik Bergman.

– I Danyars fall som man beslutade först att pröva så har man också gett prövningstillstånd i andra liknande fall. Jag tror vi kommer att få en rad av avgöranden som bringar klarhet i många frågor, säger Fredrik Bergman.

LÄS ÄVEN: ”Fantastiskt att så många stödjer mig”

Om prövningen i migrationsöverdomstolen skulle slå fast att Danyar Mohammed ska utvisas måste han tillbaka till hemlandet Irak. Vill han återvända måste han ansöka om ett nytt arbetstillstånd i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pizzabagaren i Jokkmokk

Mer i ämnet