Danyar Mohammed och Nicklas Lundmark i Jokkmokk. Foto: Privat

Jokkmokk tar strid för Danyar – äter pizza

Publicerad

En lönemiss på 460 kronor gör att 27-årige Danyar Mohammed i Jokkmokk ska utvisas till Irak. I protest mot beslutet samlas idag politiker och jokkmokksbor för att visa sitt stöd genom att äta en specialkomponerad pizza på restaurangen där Danyar Mohammed arbetar.

– Det är så vansinnigt! En ung kille som skött sig på alla sätt och så håller de på att förstöra hans liv, säger Nicklas Lundmark, initiativtagare till manifestationen.

”Kvar för alltid”

Måndagar brukar vara en lugn dag på den lilla pizzerian i Jokkmokk där Danyar Mohammed arbetar. Men inte i dag. Efter att Nicklas Lundmark startat en grupp på sociala medier med en uppmaning att samlas på pizzerian för att visa sitt stöd för Danyar Mohammed väntas mer eller mindre folkstorm.

– Jag kände att jag var tvungen att göra något. Så jag pratade med lite folk och vi kom fram till att vi ska gå och äta pizza och visa vårt stöd på det sättet. Jag tror det blir fullt, det är många som är engagerade i det här, säger Nicklas Lundmark, initiativtagare till manifestationen.

Menyn kommer att utökas med Danyars egenkomponerade pizza.

– Den kommer att innehålla champinjoner, paprika, purjolök, vinmarinerad fläskfilé och bearnaisesås. Pizzan blir kvar för alltid, oavsett om jag får stanna eller inte, säger Danyar Mohammed.

Politiker tar strid

Närmare 1.200 personer har gått med i gruppen och kommunstyrelsen i Jokkmokk har skickat ett brev till Migrationsöverdomstolen och regeringen där de kräver att beslutet om utvisning tas tillbaka.

Foto: Centrum för rättvisa

– I början var jag mycket ledsen men det känns bra att så många bryr sig och vill hjälpa mig, säger Danyar Mohammed.

Lönemiss

27-årige Danyar Mohammed kom till Jokkmokk för sju år sedan. Sedan dess har han arbetat som pizzabagare, först som praktikant samtidigt som han gick i skola och på heltid sedan fyra år. Men den 1 juni 2014 missade Danyar Mohammeds arbetgivare att höja hans lön med 460 kronor i månaden efter att lägstalönen i kollektivavtalet höjdes. Förra fredagen kom Migrationsdomstolens beslut; eftersom lönen var under kollektivavtalets gräns ska Danyar Mohammed utvisas. Det trots att arbetsgivaren rättat till felet.

Domen har överklagats till Migrationsöverdomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pizzabagaren i Jokkmokk

Mer i ämnet