Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lösningen på vårdkrisen: “Alla ska inte åka till akuten”. Hör länsborna om det i klippet ovan. Foto: SVT

Johanna Engström, Umeå: ”En trygghet att åka till akuten”

Uppdaterad
Publicerad
I veckan presenterade regiondirektör Kent Ehliasson en besparingsplan för sjukvården i Västerbotten. Han säger att en lösning på vårdkrisen är att alla inte ska åka till akuten.

– Ett av våra barn har fått mycket akutvård på sistone och där har vi fått väldigt bra hjälp. Det har även betytt mycket med återkommande personal som man känt igen, säger Johanna Engström.

”Måste bygga upp kompetensen inom primärvården”

Regiondirektör Kent Ehliasson menar att vi har byggt upp en sjukhustung struktur i Sverige och att det har funnits en tradition att vända sig till akutsjukvården när det gäller allt från att man gjort illa tummen till riktigt allvarliga olyckor.  Ehliasson menar att primärvården är mycket mer utvecklad internationellt.

– Nu är primärvården i Sverige inte riggad på det sättet som den borde vara. Vi måste bygga upp kompetensen inom primärvården för att kunna hantera den breda kompetensen som behövs, säger regiondirekör Kent Ehliasson.

Under onsdagen pratade vi med folk utanför primärvårdjouren på Ålidhem i Umeå, hör vad de tycker om att primärvården ska ta hand om större delen av patienternas behov i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer