Jossisay plockade bär för 80 000 kronor: ”Ska hjälpa familjen”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 8 000 personer har kommit till Sverige för att plocka bär i sommar – uppskattar bärföretagare i Västerbotten. En av dem är Jossisay Can Satt från Thailand – han har totalt plockat bär för 80 000 kronor i sommar.

– Pengarna ska jag använda till att hjälpa familjen, säger Jossisay Can Satt.

Bärföretagbranchen är en miljardindustri i Sverige. Bärföretagare i Västerbotten uppskattar att det är ungeför 8 000 personer som kommit till Sverige för att plocka bär i sommar. De flesta är från från Thailand och Ukraina. Drygt 2 000 av dem har kommit till Västerbotten.

Minimilönen för bärplockarna är 44 000 kr under de två månader de stannar. Men många tjänar betydligt mer.

– Det finns plockare som kommer upp i över 100 000 kr i år, säger Örjan Berglund, vd för Norrskensbär i Jörn, som är en av fyra största bärföretagen i landet.

Höga priser på bär

Bärsäsongen 2018 har varit bra för plockarna. Priserna har varit höga. Mest på grund av att  det varit brist på bär i Ryssland, Ukraina och Baltstaterna. Det torra och soliga vädret i sommar har inte varit några problem.

– Bären har en fantastisk förmåga att ställa sig på ”standby”. Då regnet kommer då sväller bären ut. Då blir det bra, säger Östen Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.