Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var förnedring på olika sätt” – hör Britt-Inger Hedström Lundqvist på magasin Dikko om vad en av tidningens medarbetare utsattes för efter undersökningen om krisi. Foto: SVT

Journalist mordhotades efter undersökning om romska traditionen krisi

Uppdaterad
Publicerad

En journalist på det romska magasinet Dikko, med redaktion i Skellefteå, blev dödshotad och trakasserad efter att ha gjort en undersökning om den rättegångsliknande romska traditionen krisi.

– Vi kommer aldrig någonsin acceptera att våra medarbetare blir utsatta för det. Det handlar om yttrandefrihet, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist, ansvarig utgivare.

I veckans avsnitt av SVT-programmet Möte med (romani) behandlas begreppet krisi, ett rättegångsliknande möte som lever kvar bland delar av den romska minoriteten. Vid en krisi kan allt från brottsmål till äktenskapstvister avgöras och straff som kan utdelas är både höga böter och uteslutning ur det romska samhället.

– De som dömer i krisi, krisiatorer, har så klart makt. De kan ju döma ganska godtyckligt utifrån sina personliga åsikter. En annan maktfaktor är pengar, eftersom man dömer ut böter, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist, ansvarig utgivare på romska magasinet Dikko.

Romer kritiserar krisi

Krisi används bara av en liten del av den romska minoriteten.

– Problemet som blivit nu är att det definierar hela gruppen i minoriteten romer, konstaterar Hedström Lundqvist.

I somras gjorde Dikko en undersökning om krisi bland de fem romska grupperna som finns i Sverige. 20 personer svarade, av dem ansåg en majoritet att krisi inte har någon plats i ett modernt samhälle. Några ansåg dock att det finns en nytta med krisi, exempelvis för att reda ut tvister och undvika bråk.

Hotades till livet

Efter publiceringen i Dikko blev en av dem som genomfört undersökningen utsatt för hot och hat.

– Det var hot till livet, hot om våldtäkter och förnedring på olika sätt där man drog in både släkt, vänner och bekanta, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist.

Se hela avsnittet Möte med (romani) om krisi och reaktionerna på Dikkos undersökning på SVT Play och i SVT 2 klockan 18 ikväll.

Efter programmet öppnas en chatt där man kan ställa frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.