Foto: TT

Kallade polis ”jävla svin” – döms

Uppdaterad
Publicerad

En Umeåbo i 30-årsåldern höjde sin knutna näve mot en polisman i Umeå och skrek ”jävla svin”. Nu döms han.

Den aktuella patrullerade polismannen med en kollega på Norrlands universitetssjukhus. De träffade på mannen som var lättretlig och pratade om personer som inte var där, enligt polismannen. Patrullen beslutade sig att omhänderta mannen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Det visade sig senare att mannen var narkotikapåverkad. Mannen motsatte sig vid händelsen omhändertagandet och var motsträvig. Ytterligare en polisbuss anslöt.

Höjde näven

Polismannen följde efter mannen på tio meters avstånd. Enligt polismannens vittnesmål spände mannen då ögonen i honom och rusade mot honom med knuten näve i skyn och skrek vad polismannen tror var ”du ska få ditt jävla svin”.

En kollega som vittnade hörde endast mannen säga ”jävla svin”.

Då mannen inte stannade och polismannen upplevde det som att han var på väg att bli attackerad sprayade polisen pepparspray mot mannen.

Mannen hävdar att han inte var hotfull, men att han kan ha haft knuten näve utan att ha höjt den. Han säger också att han mycket riktigt var narkotikapåverkad.

Får böter

Mannen, som begick brottet under en prövotid för en tidigare utdömd skyddstillsyn, döms nu för hot mot tjänsteman mot sitt nekande. Påföljden för mannen blir 50 dagsböter vilket blir 2500 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.