Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anna Molin, på näringslivsenheten om behovet av arbetskraft och studenter om planerna efter examen. Foto: Elin Moberg, SVT

Kamp om arbetskraft – vill få studenter att stanna i Umeå: ”Vi slåss”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en hård kamp om arbetskraften inom industri- och teknikbranschen i norra Sverige. I Umeåregionen försöker företag nu få studenter att stanna kvar efter utbildningen.

– Vi slåss om studenternas kompetens med hela världen, säger Anna Molin, näringslivsenheten på Umeå kommun.

Behovet av arbetskraft inom teknik- och industri är stort i norra Sverige. Några av Västerbottens största företag i branschen gick därför ihop för att locka studenter att stanna kvar efter utbildningen.

Totalt 50 studenter var inbjudna till mässan, men bara hälften av studenterna dök upp.

Industriboomen i norr

Men det oroar inte Anna Molin på Umeå kommun som menar att studenterna bland annat har fullt upp med tentor nu under våren.

Hon är positiv till företagarnas initiativ att locka fler att stanna i Umeå.

– Vi måste hjälpa till att göra en brygga mellan att vara student till att gå över till arbetslivet, säger Anna Molin

Utmaningar att hitta kompetens i Umeå

Peter Strömberg HR strateg på Rototilt vittnar om att det är svårt med kompetensförsörjningen och den tuffa konkurrensen i branschen.

– Det här är en aktivitet bland många vi kommer att göra, så det är viktigt att hela tiden jobba med den här rekryteringsfrågan, säger Peter Strömberg.

Hör vad studenterna tänker om att bo kvar och jobba i Umeå i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet