– Jag har inte återhämtat mig än och var så tömd på vätska när jag gick i mål. Jag har också överansträngt mig nå djävulskt i bena, säger Petter Karlsson. Foto: Morten Broks

Karlsson vinnare av Finnmarkslöpet trots tjuvparning

Uppdaterad
Publicerad

Petter Karlsson från Slussfors, Storuman, vann för andra gången Europas längsta hundspannslopp Finnmarkslöpet i helgen. Men det kunde ha slutat annorlunda då Karlsson höll på att tappa greppet om segern då det plötsligt blev kaos i hundspannet.

Segern i det 120 mil långa loppet som startar och har sin målgång i norska Alta var Karlssons andra seger i Finnmarkslöpet. Efter loppet var det en nöjd segrare.

– Det känns bra för nu har man bevisat att det inte bara var engångsföreteelse. Nu vet man att man är har ett bra spann och är där man ska vara. Jag vill ju vinna hela tiden, säger Petter Karlsson.

Årets Finnmarkslöp beskriver han som det kallaste han kört. På vissa ställen var det mellan 30 och 40 minusgrader vilket gjorde det tufft. Karlsson var också den deltagare som vilade minst av alla på de checkpoints som fanns. Men kylan och vilan var inte det som främst skulle hota segern.

”Det blev totalkaos i hela spannet”

Med en ledning på dryga timmen passerade Karlsson över en sjö där det började blåsa medvind. I spannet fanns en löptik som under stora delar av loppet legat långt bak men medvinden gjorde att hanarna kom på andra tankar.

– Det blev totalkaos i hela spannet. Det började med att den ena vände sig om och sen den andra och tillslut var hela spannet i en hel hög. Det blev en tjuvparning som pågick i 40-50 minuter och jag blev stående. Nästa förare kom och passerade mig och jag tänkte att jag skulle få ordning på det efter att de passerat, säger han.

Men att få i ordning på spannet skulle ta längre tid än han planerat. Luckan till ledaren växte till nästan tre kilometer men Karlsson kunde ta igen sträckan och gå in som segrare med sju minuters marginal.

– När jag såg att det blev en lucka kände jag att jag nästan tappat greppet och då kändes det väldigt bra att ta igen det och vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.