Villapriserna står stilla. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kartläggning visar att unga kvinnor inte kan köpa bostad

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre unga har råd att köpa bostad. Det visar den statligägda banken SBAB:s kartläggning. Nu vill boendeekonomen se politikerna agera – helst enligt norsk modell.

Enligt en kartläggning som statligt ägda SBAB gjort är det endast män i åldern 24 till 29 år som kan köpa en etta. Dock bara i tre av landets största 20 kommuner. Men kvinnor i samma ålder har inte samma möjligheter på grund av lägre medelinkomst. De kan inte köpa egen bostad i någon av kommunerna.

”Ta tag i problemet”

Claudia Wörmann, som är boendeekonom på SBAB, tycker att det saknas en samsyn och strategi bostadspolitiskt och att en hel generation påverkas. Hon menar att politikerna har känt till att 90-talisterna varit många i drygt 20 år och att det är hög tid att något görs.

– Man borde ha gjort något mer partipolitiskt övergripande. De måste ta frågan på riktigt och ta tag i problemet från alla håll och göra rätt inför nästa generation. Bostadsfrågorna är inte uppe i valrörelsen fast de är en jätteviktig del i en demokrati, säger Claudia Wörmann.

Med den här kartläggningen hoppas hon att de med inflytande ska förstå vidden av de problem som de unga står inför. Hon menar att det är ett flerdimensionellt problem att unga inte kommer in på bostadsmarknaden. En egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen.

– Det är i den åldern man bygger upp hela sin framtid, fortsätter Wörmann.

Risk för segregation

Men situationen kan även leda till segregation. De med föräldrar som har ekonomiska resurser kan få hjälp, medan övriga står utan både hjälp och egen bostad.

Claudia Wörmann menar att en fungerande hyresmarknad behövs, eller ett alternativ att bospara för alla som vill enligt den modell som finns i Norge.

– Det är skattesubventionerade pengar som går till bostadsköp. Något sånt skulle jag vilja se här, säger Wörmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.