Hör Katarina Larsson om hur förlossningsskadorna påverkar hennes liv. Foto: SVT

Katarina, 31 år, fick värsta typen av förlossningsskada

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Larsson från Burträsk i Skellefteå födde sitt barn för över två år sedan och fick svåra förlossningsskador efteråt.

I Västerbottens län är det runt tre procent som drabbas av allvarliga förlossningsskador – vilket är den högsta siffran i landet.

– En bra dag kan jag ta en promenad och en sämre dag så är jag liggandes på grund av mina skador, säger Katarina Larsson.

Tiden efter en förlossning kan lämna djupa sår. Många kvinnor spricker på något sätt under förlossningen och några får svåra förlossningsskador, så kallad sfinkterruptur, som kan leda till stora smärtor.

”Känns som att jag kommit till en återvändsgränd”

31-åriga Katarina Larsson sprack från slidöppningen nästan ned till analöppningen och klarade sig med bara någon millimeter från att allt skulle gått sönder. Hon fick allvarliga förlossningsskador och en djup vaginal bristning. Nu kantas hennes vardag av tider hos naprapat och mag- och kniptränare som hon måste bekosta själv för 1600 kronor varannan vecka.

Förlossningsskador

– Jag har kastats runt mellan Skellefteå, Umeå och Sävar till olika läkare, men ingen har haft kunskap om just förlossningsskador. Det tär på psykiskt och det känns som att jag kommit till en återvändsgränd, säger hon.

Funnits otydliga sökvägar

Maria Smedberg, medicinsk chef för obstetriken i Umeå, håller med om att sökvägarna varit lite otydliga.

– Det är en av orsakerna till att vi känt att vi vill starta ett Bäckenbottenteam. Då kvinnorna inte riktigt har vetat var de ska söka hjälp. Men sen är det beklagligt när man får söka på det här sättet och inte få rätt hjälp, säger Maria Smedberg.

Att Västerbotten under det senaste kvartalet hade störst andel allvarliga bristningar i landet förklarar hon så här:

– Vi har ju svängningar, på helårsbasis brukar vi ligga bra till. Sen har vi ju haft många utbildningar om bristningar och då finns det en tendens att man oftare sätter den diagnosen, säger Maria Smedberg.

Innan förlossningen var Katarina Larsson väldigt aktiv, både på fritiden och i jobbet på förskola. Nu jobbar hon med äldre barn då kroppen inte klarade lyften som krävdes hos de små barnen och hon har klivit ned till att jobba 50 procent.

Hör hur förlossningsskadorna har påverkat hennes liv i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet