Katter ska hjälpa forskare vid SLU i Umeå förstå hur covid-19 sprids

Publicerad

Nu ska katter hjälpa forskare att ta reda på om covid-19 kan sprida sig mellan människor och djur.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå vill ta reda på om människor kan smittas när man gosar med katten.

Universitetslektor Frauke Ecke är docent i landskapsekologi och säger att mycket fokus under pandemin har varit på oss människor, men för att kunna förebygga framtida utbrott behöver vi veta mer om hur viruset cirkulerar bland djur. 

– Det är sannolikt att vi i framtiden kan få covid-19-utbrott bland människor som har blivit smittade av djur.

Coronaviruset i Västerbotten

Vill veta om katter kan få smittan

Sedan tidigare finns ett projekt där forskare samlar in gnagare från uggleholkar för att analysera om djuren bär på smitta. På så sätt hoppas forskare i framtiden kunna varna Folkhälsomyndigheten, jägare och allmänheten om stundande sjukdomsutbrott.

– När katterna fångar sorkar och tar hem dem till oss är det vanligt att vi exempelvis plockar upp dem och då riskerar vi att komma i kontakt med smittan, säger Frauke Ecke.

Tveksamt att husdjur bör undvikas

En annan farhåga är att människor utsätts för smittan när man gosar med husdjuren, men att undvika det är ingenting som forskarna uppmanar till.

– Vi har levt med husdjur i hundratals år och det har gått bra för mänskligheten. Att man ska vara extra försiktig nu är jag tveksam till, säger Frauke Ecke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet