Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Roland Sjögren (KD) om det förvånande valresultatet i Lyckseles kommunalval. Foto: Anders Öhlund/SVT

KD gör succéval i Lycksele – kommunalrådet förvånad över ”Roland-effekten”

Publicerad

Kristdemokraterna är de stora vinnarna i Lyckseles kommunalval. Kommunalrådet själv hoppades på 20 procent – det blev betydligt bättre än så när partiet landade på 30,2 procentenheter.

– Jag känner ett stort stöd, säger Roland Sjögren (KD), som dagen efter valet jagade älg.

Den senaste mandatperioden har KD delat på ordförandeskapet i kommunstyrlesen tillsammans med Moderaterna, då partierna var ungefär lika stora. Men efter söndagens val är mandatfördelningen omritad, då KD ökar med 12,6 procentenheter samtidigt som Moderaterna tappar. Det innebär att KD är mer än dubbelt så stora som M.

Roland Sjögren (KD) är ödmjuk inför ökningen samtidigt som förhandlingar nu väntar med de övriga allianspartierna. Men att kommunalrådsposten ska delas även kommande mandatperiod, verkar inte aktuellt.

– Med det utslag som nu blev är det inte så troligt med en sådan uppdelning, men alla delar i ett sådant här samarbete är viktigt och det är många uppdrag i politiken som ska fyllas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.