Foto: SVT

Kempestiftelsen kräver inga pengar av Vindelns folkhögskola

Publicerad

Enligt revisorerna tömdes Kempefonden felaktigt på pengar av Vindelns folkhögskola. Men nu menar Kempestiftelsen att pengarna använts korrekt och att man inte kräver någon återbetalning.
– Det man kan klaga på är att de inte informerade oss om det de gjorde, säger Carl Kempe, ständig sekreterare i Kempestiftelserna.

Det var i våras som Region Västerbottens revisorers granskning visade att Kempefonden hade tömts på pengar, men bara en mindre del gick till stipendier som det var tänkt, det mesta användes istället till inredning och renovering.

Folkhögskolans tidigare styrelseordförande beviljades inte ansvarsfrihet och revisorerna riktade en anmärkning mot styrelsen för brister i förvaltningen av fonden. Alliansen har i regionfullmäktige sedan velat kräva att pengarna ska betalas tillbaka till fonden, men har röstats ner.

”Inget att anmärka på”

Men nu säger Carl Kempe, ständig sekreterare i Kempestiftelserna, att man inte kräver tillbaka några pengar. Anledningen är att folkhögskolan visat att man delat ut stipendier, men tagit pengar ur egen kassa istället för fondens kassa.

– De belopp som använts uppgår till mer än vad som skulle användas ur fonden, och de har redovisat hur det skett mycket noga. Så vi har ingen anledning att kräva tillbaka några pengar, säger Carl Kempe.

Vad säger du om revisorernas kritik?

– Det man kan klaga på är att de inte informerade oss om det de gjorde, och att regionen låtit pengarna i fonden stå oförändrade, annars har vi inget att anmärka på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer