Bilden är ett collage och har inget med händelsen att göra. Foto: TT

Kissade på polisbil och vandaliserade port – får böta 15 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Fyra ungdomar i Västerbottens inland döms för bland annat skadegörelse för att ha vandaliserat porten till polisens arrest. En av de unga männen kissade också på en polisbil, eftersom han var arg för att polisen gripit deras kompis.

Det var en lördag i april i år som de fyra unga männen bestämde sig för att protestera mot polisens gripande av deras vän.

I polisförhör säger de att de bankade på garageporten till arresten för att de ville prata med polisen. En av dem ska ha kastat en flaska på porten. De unga männen nekar till anklagelserna om skadegörelse och säger att de inte minns alla detaljer eftersom de var berusade, men DNA från en cigarettfimp och en urdrucken ciderburk som hittades utanför arresten visade sig tillhöra två av de unga männen.

Hade slagträ

En av killarna ska också ha kissat på en polisbil. För det döms han för förargelseväckande beteende. Han ska dessutom haft en slagträ med sig, som en polis snabbt tog hand om, och därför döms han också för brott mot knivlagen och andra farliga föremål.

De fyra unga männen ska tillsammans betala 15 000 kronor i skadestånd för den saboterade garageporten, samt dagsböter. En av killarna, som var 16 år när brottet genomfördes, döms till ungdomstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.