Foto: Pressbild

Klart: Får miljötillstånd för att bygga batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt får miljötillstånd att bygga en gigantiskt batterifabrik i Skellefteå. Mark- och miljödomstolens utslag innebär att markarbetet kommer att sätta igång med rasande fart.

Byggstarten brådskar då Northvolt menar att en nyckel till framgång när det gäller batteritilliverkningen är att vara snabbt ute på banan.

Hela processen med miljötillståndet har än så länge gått med rekordfart. Detaljplanen för det stora industriområdet på Hedensbyn där fabriken ska ligga är klar.

Batterifabriken Northvolt

Kommunen ska satsa hundra miljoner kronor på industritomten och det är avverkning och markarbete som nu kan påbörjas.

– Vi gör första etappen, sedan får vi se hur projektet framskrider, säger Mikael Lindmark som leder kommunen och Skellefteå Krafts projektledare för Northvolt 1.

Påbörjar markarbetet till midsommar

Den första delen som görs iordning är ett hundra hektar stort område där den första delen av fabriken ska stå. Till midsommar räknar man med att påbörja markarbetet.

– Vi kan sätta igång med avverkning omgående. Så fort vi har maskiner på plats, kanske före helgen, säger Mikael Lindmark.

Northvolt har redan börjat bygga en demolina i Västerås. Däremot finns fortfarande frågetecken kring hur företaget ska finansiera batterifabriken i Skellefteå.

För att den första delen krävs mellan 12-15 miljarder kronor. En fabrik i full skala är beräknat till 40 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet